Expoziția cuprinde o selecție de documente și fotografii inedite din ”perioada ieșeană” a renumitului profesor, internaționalist și diplomat român. Testimonii privind studiile liceale și universitare, înscrierea în Baroul de Avocați, concursul de titularizare la Facultatea de Drept și extraordinara activitate științifică și politică internațională recompun profilul vizionarului arhitect al ”dreptului viitorului” al cărui mesaj pentru ”pacificarea spiritelor și pentru formarea acelei conștiințe superioare în interesul general al umanității” rămâne la fel de actual după un secol. Vespasian V. Pella (1897-1952) a pledat în cele mai importante foruri ale Europei interbelice pentru ”dreptul păcii” fundamentat pe principiile justiției internaționale. Românul nominalizat la Premiul Nobel pentru pace (în 1926) alături de Aristide Briand era, la doar 29 de ani, doctor în drept, deputat, profesor la Facultatea de Drept din Iași, la Institutul de Înalte Studii Internaționale din Paris, membru al Comitetului de experți ai Societății Națiunilor, membru al delegației române în cadrul Societății Națiunilor, membru al Consiliului Legislativ al României, membru al Consiliului Uniunii Interparlamentare. Vreme de peste trei decenii a surprins lumea academică și politică prin ineditul propunerilor sale de modernizare și unificare a dreptului internațional, de definire a unor concepte (agresiune, genocid, terorism), de creare a unei instanțe penale internaționale și de luptă împotriva impunității. Destinul său este legat de Iași, oraș în care a urmat studiile liceale și universitare și în care s-a întors, ca profesor, după un strălucit doctorat la Paris. Aici a început efervescenta sa activitate națională și internațională pentru care a fost apreciat ca o glorie a științei dreptului și care l-a înscris în galeria marilor internaționaliști ai lumii.

Documentele prezente în expoziție fac parte din colecțiile speciale ale BCU Iași și ale Bibliotecii Naționale a României, din fondurile Arhivelor Naționale Iași, din arhiva Academiei de Drept International de la Haga și ale Bibliotecii Nationale a Franței (Gallica, Bibliothèque numérique).

Expoziția foto-documentară „Vespasian V. Pella și idealul păcii prin drept” organizată de Asociaţia "Vespasian V. Pella" este găzduită de Muzeul Univesității ”Al. I. Cuza” Iași și poate fi vizitată în perioada 8 mai-20 iulie 2019.

Amenajarea expoziției a fost realizată de către Iana Balan și Mihai Tudose.

  • Afișul evenimentului